Historien om Collien

Collien er en britisk hyrdehunderace, hvis aner kendes over 100 år tilbage.
Oprindelig har hunden været anvendt som vogter af sortmaskede får i det skotske højland. Disse får kaldtes Coalsheeps og hundene Coalydogs med forskellig udtale og stavemåde fra egn til egn. Historien om det meget specielle ord collie – er lige så uklar som racens baggrund. Collie har under forskellige tidsperioder været stavet på de mest besynderlige måder: Coll, Colley, Coaly, Coally og Colley. Den mest accepterede teori er, at det angelsaksiske ord ”col” betyder sort, og at hundene derfor fik navnet efter de sorthovede får, som var de mest almindelige i Skotland på den tid.
Sikkert er det, at nutidens collie har aner tilbage til den trefarvede han, som hed ”Trefoil”, og var født i 1873. Årsagen til at colliens oprindelse er så lidt kendt, er den, at de som havde interesse i raceavl kom fra overklassen, og her var man kun interesseret i jagt- og vagthunde samt damernes skødehunde.
Første gang racen blev udstillet var i 1861 i Birmingham. Interessen for den naturskønne hyrdehund var stor, og da den hundebegejstrede dronning Victoria startede opdræt af racen på Balmoral Castle i Skotland steg interessen yderligere.
Collien forvandledes fra at have været en robust arbejdende fårehund til den moderne elegante show-collie.
Den største forandring skete i årene 1870 til 1880. Det eneste man med sikkerhed kan bevise er, at markien af Huntley The Duke Gordon, lod sin setter parre med en collietæve i 1880. Denne kombination har bidraget til racens flora af farvevarianter.
Vi skal frem til år 1900 før vi finder de første collier opført i dansk hundestambog. Først efter 2. verdenskrig vaktes der for alvor interesse for racen i Danmark, som allerede længe havde hersket i England og de øvrige skandinaviske lande.